Frågor & svar

Lovers in space

Vi får väldigt många frågor om alla våra kurser, och istället för att tillbringa timmar vid datorn eller i telefon för att svara på samma frågor om och om igen, så har vi gjort en sammanställning för varje kurs, med svar på de oftast förekommande frågorna vi får.

Om det är något du känner att du vill veta, som vi inte ens ger tillräckligt svar på här, så får du förstås gärna höra av dig. Skicka ett e-brev till info@cirkuseros.nu, så ska vi försöka svara på dina frågor.

Linje

Vad tar ni upp för ämnen på kursen?
Vi kommer att växla mellan teori, praktiska övningar och öppna samtal. Tanken är att du ska få med dig erfarenheter i form av såväl nya fakta och nya frågor som nya upplevelser.

Följande ämnen kommer upp på kursen:

 • Självbild & partnerbild – och bekräftelse – att älska sig själv, helt och fullt, till kropp och själ, att kunna ge och ta emot uppskattning.
 • Kommunikation – verbal och icke-verbal.
 • Kärlek & relationsdynamik – Hur får jag min relation att fungera bättre – hur får jag kärleken att flöda och samlivet blomma?
 • Beröring – smekningar, massage, erogena zoner och andra slags beröring.
 • Lust – lusthöjare, hinder och problemlösningar.
 • Befrielse från skam – att befria sig från skammen för den egna kroppen, och bara njuta av den.
 • Attitydförändring – hur du revolutionerar ditt kärleksliv och sexliv med en förändrad attityd.
 • Helande beröring & tantrisk, erotisk massage – sinnlighet, sensualism, närhet, kärleksfullt givande och mottagande. Upptäck fler sätt att njuta – se att sex och sensualism är så oändligt mycket mer än penetration, orgasm och ejakulation!
 • Nio sätt att Älska – lär dig fler sätt att kommunicera kärlek, och förstå andras kärlsksspråk bättre.
 • Anatomi & Teknik – hur fungerar kroppen egentligen? Könens anatomi, G-punkt, P-punkt, erogena zoner, orgasmtekniker.
 • Orgasmen – hur du får ännu starkare, längre och djupare orgasmer.
 • Helig Magisk Sex & Tantra – sex och andlighet, helande sex och ceremonier. Tantrisk andning, att styra energiströmmar och att nå samklang, i beröring och andning.

Linje

Är detta en tantrakurs?
Både ja och nej. Det beror lite på hur man definierar tantra. Det finns en mängd olika sorters tantra. Du som redan praktiserar tantra kommer att känna igen en del, och märka att flera tekniker och övningar vi praktiserar är tantriska. Dock, eftersom vårt fokus inte är själva redskapet, snarare än målet – ökad lust, kärlek, närvaro och njutning – kallar vi inte kursen en Tantrakurs, och vi krånglar inte till kursen med sanskrittermer och avancerade tantratekniker.

Dessutom kommer en hel del av de övningar och tekniker vi praktiserar från väldigt olika håll – från Kama Sutra och Tao till shamanism och teaterimprovisation – allt som förbättrar kommunikation, flow och närvaro i nuet.

Som pedagogiskt redskap använder vi oss av en mängd lekar och övningar för att öva upp förmågan till kommunikation, lyhördhet och förmåga till njutning, däribland rena tekniska övningar som t.ex. andnings- och energiövningar, beröringsövningar och mycket annat.

Målet är inte att vi ska bli fullfjädrade tantriker allihop. Målet är att vi ska bli lyckligare, mer levande, mer närvarande – därför kallar vi inte kursen en Tantrakurs – även om vi tekniskt sett skulle kunna göra det.

Linje

Hur många deltagare är med på kursen?
Vi vill ha minst 4 par för att hålla kursen, eftersom det annars inte blir någon lönsamhet alls.

Vi har satt ett övre tak på 8 par, för att kunna bibehålla intimitet och trygghet i gruppen, och så att varje deltagare får utrymme att uttrycka sig i gruppen. Blir det för många tappar man lätt intimiteten.

Det handlar om gruppdynamik och trygghet – och i viss mån även tillgången på utrymme. Samtliga kursdeltagare måste ju få plats i kurslokalen.

Linje

Hur anmäler man sig till er kurs?
All information du behöver för att anmäla dig hittar du på sidan Kursanmälan

Linje

Vad kostar det?
All information du behöver gällande våra priser hittar du på sidan Kursavgift

Linje

Hur är det med boendet i samband med kursen?
All information du behöver gällande boendet hittar du på sidan Var?

Linje

Hur lång är kursen?
Kursen pågår under två dygn – en kväll och två hela dagar. Vi brukar börja på fredag kväll, från 19.00 till 22.00.
Sen kör vi en lång lördag, från 10.00 till ca 19.00, och så avslutar vi med en lite kortare söndag, från 10.00 till 16.00.

Linje

Vad är det för slags människor som går er kurs?
Alla slags människor – direktörer, konstnärer, lagerarbetare, bibliotekarier, mekaniker, IT-konsulter, studerande, lantisar, stadsråttor, rika, fattiga & allt där emellan, långa, korta, tjocka, smala, äldre, yngre, småbarnsföräldrar. Och mer därtill, förstås.

Gemensamt för samtliga kursdeltagare kan väl sägas vara är ett någorlunda öppet sinne, nyfikenhet, och en vilja att utvecklas som människor i relation till sig själva och andra, och naturligtvis ett starkt intresse för att utvecklas sexuellt och känslomässigt.

Linje

Hur är det med HBTQ-inkluderandet?
Våra kurser är generellt öppna för alla varianter av sexuella preferenser, könsidentiteter, relationskonstellationer, åldrar – allt är välkommet. Vi stänger inte någon. Ja, de allra flesta deltagare är vanliga heteropar, men det är ju så världen utanför är också. Vi välkomnar alla som vill utforska och utvecklas i kärlek och erotik.

Linje

Vilka åldrar har deltagarna som regel?
Genomsnittsåldern på våra parkurser ligger någonstans mellan 35-55. Men vi har haft många såväl yngre som äldre kursdeltagare. Vanligen är det folk som har en del livserfarenhet, och vill utveckla sin förmåga till njutning.

Enligt ”modernt” västerländskt tänkande har vi människor vår sexuella topp när vi är unga, men det gäller ju bara fysisk prestationsförmåga. Enligt österländska traditioner kan man bli bättre och bättre med åren, med ökade insikter och kunskaper, och en förfinad känsla för både givande och tagande. Sexuell njutning är något som kan bli bättre och bättre med åren, om man bara vill.

Linje

Kan man vara med på er kurs om man är singel?
Gudomlig Njutning, Gudomlig Extas, Livets Goda, Kärleksretreat, och Fri att Älska inriktar sig exklusivt på par som redan har en relation, så på dem kan man inte vara singel.

För kvinnor – såväl singlar som de som lever i en relation – rekommenderar vi Jennies kvinnokurs YONI.

För män – såväl singlar som de som lever i en relation – rekommenderar vi Calles manskurs Mandom, Mod & Morske Män.

Så har vi en kurs vi kallar TantraLila, som Calle håller, och som vänder sig till såväl singlar som personer som lever i relationer. Denna kurs är inte alls parinriktad på det sätt som Gudomlig Njutning, eller fortsättningskurserna Gudomlig Extas och Livets Goda, utan handlar mer om den egna personen – dina egna gränser, din egen sexualitet, din egen upplevelse. Den passar dock alldeles utmärkt att gå för såväl enskilda som par.

Utöver detta har Calle tillsammans med Lisa Josefsson också en kurs som heter Kinky Passion, som är en högst egensinnig och lekfull kombination av Tantra, BDSM och dans. Även den vänder sig till såväl enskilda som par.

För mer personliga frågeställningar kan du även besöka Calle eller Jennie för privat rådgivning och erotisk coaching.

Linje

Jag har hört att alla måste vara nakna hela kursen. Varför det?
Mr NaturalDet stämmer inte alls – på våra kurser finns det ingen som måste någonting, någonsin. Det är en inbjudan, men inte på något sätt ett krav.

Det finns en pedagogisk poäng med fysisk nakenhet, något vi har mycket goda erfarenheter av från alla våra kurser.

Det största hindret för ett bra sexliv är vanligen skam, skuld och negativ självbild – så istället för att upprätthålla en fortsatt skamladdad kroppsupplevelse, vill vi inbjuda till och uppmuntra den fantastiska frihetskänsla som de allra flesta brukar känna när de plötsligt befrias från kravet på ”anständig klädsel”.

Det är naturligt och skönt att vara naken. Det är förlösande, befriande – och praktiskt, eftersom kursen trots allt till stor del handlar om sexualitet och fysisk njutning, vilket förutsätter en god relation till kroppen. Vi vill över huvud taget bejaka nakenhet, glädje och njutning, samt stolthet över den egna kroppen. Därför är vi nakna allihop, under en stor del av kursen, för att bryta ner den här skammen, och öppna upp för en mer positiv självbild gällande den egna kroppen.

Vår erfarenhet av nakenhet i grupp är att så fort man kommer över en inledande blyghet, så är det inga problem sedan. Vem har inte bastat eller badat näck i grupp? Just detta att alla gör samma sak gör att det inte känns så utsatt och läskigt. Snarare tvärtom, faktiskt. Våra kursdeltagare brukar alltid fascineras av hur trygga och självklara de känner sig i att vara nakna tillsammans, och folk brukar även fortsätta vara nakna i pauserna, i fikarummet.

Vi lägger mycket energi och arbete på att skapa en varm, trygg och tillåtande stämning i rummet och gruppen.
Ingen ska behöva känna sig ”fel”, eller generad, eller utsatt.

Anpassning till omständigheterna – om det blir kallt, och du fryser (vilket är högst osannolikt, eftersom vi alltid brukar värma upp kursrummet ordentligt), eller om det av en eller annan anledning känns jobbigt att vara naken, så är det ju bara att du klär på dig. Konstigare än så behöver det inte vara.

Det enda sättet att växa som människa är att ge sig ut på okänd mark. Och det kräver mod. Ibland mer, ibland mindre – men ju mer du satsar, ju större kan du vinna. Så vi vill gärna utmana kursdeltagarna att spränga en och annan gräns för sig själva. Annars har kursen ju inte varit till särskilt stor nytta… 🙂

Vi vill ge dig chansen att få uppleva den fantastiska trygghet som kan uppstå när man låter alla masker och murar falla, när vi alla är nakna inför varandra – såväl fysiskt som känslomässigt, intellektuellt som själsligt.

Vi ägnar oss ofta åt praktiska övningar, då vi prövar bl.a. olika smektekniker på partnern, att hitta olika erogena zoner m.m., olika former av beröring, massage, lekar, andningsövningar m.m. – allt för att öka kroppens förmåga att njuta och uppleva. Då är det i allra högsta grad ändamålsenligt att vara naken. Vi kommer också att prata en hel del teori – men ibland, om vi t.ex. pratar om erogena zoner, G-punkten, samlagsställningar etc. så är det helt enkelt lättare att demonstrera och pröva än att alltid hålla allt så teoretiskt. Det handlar ju faktiskt om både kropp och själ, om man säger så.

Sex är kul, hälsosamt, skönt, helande, närande, kärleksbefrämjande och nyttigt på alla sätt och vis. Sex är inte farligt. Inte farligare än att äta, sova och andas. Och absolut inget att skämmas för – det vill vi gärna understryka.

Allt vi gör på våra kurser är 100 % frivilligt. Det finns självklart inga krav på att någon ska behöva göra något som man inte vill. Ingenting på kursen är obligatoriskt. Varje individ måste sätta sina egna gränser där hon eller han vill ha dem. Så är man blyg kan man ju alltid spara en del övningar till dess att man kommer hem.
Vi vill dock inte sätta de yttre gränserna för snävt. Varje individ måste ta ansvar för sig själv, och varje par har ju sina överenskommelser och vanor.
Med andra ord – du och din partner bestämmer själva hur långt ni vill gå.

Som sammanfattning kan man säga att det vore väldigt opraktiskt, kontraproduktivt, och förmodligen väldigt otillfredsställande, om vi alla hade kläder på oss hela tiden, och om vi bara pratade teorier och gav hemläxor.
Då skulle vi i själva verket bidra till att förstärka problemet, snarare än att lösa upp dem.

Linje

Går det att genomföra kursen om man har mens?
Att ha menstruation kan ibland betraktas som ett större problem än det borde vara, med tanke på de krav som ställs i vårt samhälle – krav som till allra största del fortfarande dikterats av män. Men på vår kurs behöver mens absolut inte vara ett hinder för de aktiviteter vi ägnar oss åt. Det beror dock ytterst sett helt på dig, kvinna, och hur du vanligtvis mår under dessa perioder.

Får du mycket riklig mens, smärta, ingen lust eller jobbiga humörsvängningar så kan det kanske vara ett bra att vänta till en senare kurs. Vi kommer förstås att hålla många flera kurser. Men har du hyggligt normal och hanterbar mens ska det inte behöva innebära några problem alls att gå på någon av våra kurser.

Vad gäller kursens innehåll ska mens absolut inte behöva vara ett hinder. Det är inte en uttalad del av kursen att ha penetrativt sex, utom eventuellt i en viss liten begränsad del av kursen, som handlar om tantrisk massage. Men då kan man ju ta del av just den specifika lilla delen mer teoretiskt, och pröva hemma när mensen är över.

Vi har även själva kunnat genomföra kursen flera gånger då Jennie har haft sitt månblod, och det brukar gå alldeles utmärkt (menskopp, röd handduk). Med andra ord – om det inte är något problem med t.ex. tampong, menskopp eller annat mensskydd, så ska mens absolut inte innebära ett hinder för att gå vår kurs. Tvärtom är menstruationen en viktig och kraftfull del av kvinnans sexualitet, som vi tycker bör respekteras och hyllas.

Linje

Kommer andra att se oss när vi är nakna, i samma rum?
Ja – vi är som sagt i samma rum allihop, så är ni nakna kommer andra att se er. Men å andra sidan kommer ni också att se alla andra deltagare – nakna eller påklädda, beroende på vad man nu önskar (vi har ingen obligatorisk dresscode, som sagt).

Vår erfarenhet är dock att när vi gör övningar så är varje par så upptagna av varandra att man inte hinner lägga märke till vad de andra gör. Och tar man en liten titt, så är det alltid en mycket vacker och inspirerande syn, eftersom det man ser är massor av kärlek och njutning. Det är ju egentligen inte konstigare än att man ser varandra nakna i bastun, eller på en badstrand.

OBS! Det är inte farligt att vara naken! Det är inte farligt att bli sedd naken! Ingen människa i världshistorien har dött eller tagit skada av att se en annan människa naken, eller att bli sedd naken. Kom ihåg det!

Linje

Har deltagarna sex i kurslokalen?
Detta är en definitionsfråga – vad man betraktar som sex. Gudomlig Njutning är trots allt en kurs med betoning på relationer och sexualitet, så det vore förstås en smula underligt om kursdeltagarna inte skulle praktisera någon som helst sexuell aktivitet alls i lokalen.

Så hur definierar vi sex? I vår ”moderna” kultur är vi på grund av gammaldags barnalstringsmoral väldigt penetrationsfixerade, och tror att sex är just det – penetration. Och så den livsviktiga utlösningen förstås. Därför brukar frågan om huruvida det blir sex egentligen handlar om huruvida det blir penetration och samlag eller ej. Men sex är ju så oändligt mycket mer än så, och penetration och utlösning är ju egentligen bara livsviktigt och oumbärligt vid befruktning.

Vi förväntar oss alltså inte att deltagarna har samlag i kurslokalen. Däremot är det självklart oundvikligt att vi är sexuella med varandra, inom paren. Tanken med denna kurs är ju också att expandera förståelsen av vad som är sex, och på hur många sätt vi kan uttrycka vår sexualitet.

En intensiv blick och ett djupt andetag kan vara extremt erotiska. Och när vi avhandlar ämnen som erogena zoner, G-punkten och sensuell beröring, så är det naturligtvis lättare att demonstrera och pröva själv, rent tekniskt och praktiskt, än att hålla det teoretiskt. Sen prövar du själv i den grad du själv vill, förstås.

Smekningar och andra former av beröring kan också vara oerhört sensuella, utan att för den skull bli direkt sexuella. Fjäderlätt beröring kan ge starka sensationer som inte alls är sexuella, men ljuvligt njutbara ändå.

Vi tycker INTE att allt måste vara sexuellt. Det viktiga är att du kommer i mer harmoni med dig själv, att du blir öppnare och mer flödande, mer levande, mer lekfull och kärleksfull.

Dock tycker vi att sexualiteten måste tas på allvar. Sex är viktigt, något av det viktigaste som finns, och därför vill vi fokusera på sex, använda oss av den kraft som finns i sexualiteten, befria den och låta den flöda.

I de utvärderingar vi får efter kurserna så har det visat sig att väldigt många kursdeltagare har uttryckt en önskan att det borde vara ännu mer inriktat på mer praktiska övningar – och det har vi tagit fasta på.

Vi är öppna för alla former av övningar och aktiviteter på kursen, så länge det är i linje med kursens mål, och så länge ingen känner sig otrygg eller brydd av situationen. Det är väldigt viktigt, så därför vill vi gärna ta det lite mjukt – inte minst eftersom det alltid finns kursdeltagare som är mer känsliga, och kanske blyga. Det måste vi alltid ta hänsyn till.

Det är dock viktigt att åter påpeka att det över huvud taget inte ställs några specifika krav, vare sig på vad man inte får göra eller vad man ”bör” göra. Det är helt upp till varje par att avgöra. Stämningen kan dock bli väldigt erotisk och varm (både fysiskt och känslomässigt), så det finns förstås utrymme för de som vill bli mer erotiska att få vara det. Men du behöver alltså inte vara rädd för att du någonsin ska bli tvungen att göra något du inte vill.

Det enda krav som ställs är att alla tar väldigt stor hänsyn till varandra, och respekterar varandras integritet. Tystnadsplikt är en självklarhet – att man inte pratar vidare om att ”den och den personen gjorde det och det” o.s.v., liksom att man låter var och en få vara i sin privata zon så mycket som man vill och behöver.

Respekt – Hänsyn – Omtanke – Medkänsla.
Bra grejer att ha med sig i livet som helhet, och självklara ingredienser i en kärlekskurs.

Det finns inget som är vare sig förbjudet eller obligatoriskt på våra kurser, så länge det sker med samtycke, mellan vuxna människor.

Batikmålning av Minna Roselli

Linje

Förekommer det att kursdeltagare får orgasm?
Ja, det förekommer att kursdeltagare får orgasm, och det är förstås bara trevligt, även om det nu inte är inte det huvudsakliga målet med övningarna. Det är alltså lika O.K. att inte få en orgasm.

Vi har ett kurspass med erotisk massage, vilket bl.a. inbegriper att lokalisera kvinnans G-punkt. Detta leder förstås ibland till att somliga kvinnor får orgasm i kurslokalen. Men det behöver alltså inte göra det. Och vi kommer att ha tillfällen av mer ”fri lek”, då kursdeltagarna kan utforska de övningar vi gjort mer på egen hand. Vi är dock väldigt noga med att ingen ska känna sig otrygg, eller att man ska känna ett tryck på sig att vara mer modig och utlevande än man vill.

Återigen – allt som sker på kursen är fullt frivilligt och bygger på frihet och trygghet. Det finns alltså inga krav, inga obligatoriska moment – alla är där på sina egna villkor.

Alla som går kursen är ju förstås olika, med olika grad av hämningar och förbehåll – somliga är kanske både nudister, exhibitionister och swingers, och andra är väldigt blyga och återhållsamma.

Vi värderar inte. Alla måste få vara precis på den nivå de är och vill vara. Det betyder också att det måste finnas en ömsesidig tolerans och acceptans för alla yttringar.

Tanken med hela kursen är dock att ni som kursdeltagare ska få så mycket övning och praktisk erfarenhet att ni ska kunna fortsätta hemma. Så en orgasm är ju inte fel – det är ju trots allt en kurs i kärlek och sexuell njutning, med starkt fokus på sex, så det skulle förmodligen kännas väldigt snopet och otillfredsställande för många kursdeltagare om det inte gavs möjligheter att pröva på nya tekniker, lekar och övningar, eller hur?

Linje

Förekommer det penetration under kursen?
Precis som i svaret på föregående fråga, så finns det självklart många tillfällen då det kan förekomma, MEN det är fullkomligt frivilligt – och absolut inte nödvändigt för att man ändå ska få ut precis vad man vill få ut av kursen.

Kursen pågår under en kväll och två dagar, och eftersom alla är nakna i stort sett hela tiden (åtminstone under kurspassen), och stämningen är väldigt varm, sensuell och tillåtande, så blir kursdeltagarna vanligen betydligt mer öppna och trygga än de brukar, ofta mer än någonsin, och då vågar folk också mer än vanligt.

Som tidigare nämnts bland frågorna och svaren på denna sida har vi tantrisk massage som en del av kursen, med lokaliserande av G-punkten, och då förekommer förstås penetration med fingrarna.

Vi gör även en del tantriska övningar på kursen, övningar som fokuserar mycket på andning och energiflöden i kroppen. I det passet ingår även möjligheten att pröva en del klassiska tantriska samlagsställningar, för att få pröva och känna direkt hur man kan använda sig av andning, beröringspunkter, kroppsrörelser och ljud för att förstärka den sexuella upplevelsen.

Så visst finns det tillfällen då kursdeltagarna kan välja att ägna sig åt penetrativ sex, och definitivt förekommer det, i det att vi kursledare visar några klassiska tantriska ställningar – men det finns absolut ingen förväntan på att kursdeltagarna skall “prestera” något alls, även om det förstås finns möjlighet för dem som vill att utforska detta – på den nivå man själv vill vara.

Återigen – vi har tyvärr fått lära oss att sex är skamligt, och något som måste gömmas undan – men detta är bara ett hjärnspöke, en dum idé som hindrar oss från att njuta och flöda som fria individer. Ingen har någonsin dött eller tagit skada av att se någon ha sex, eller bli sedd i en sexuell situation.

Detta är en kurs med stark betoning på sex, och därför vill vi ge alla möjligheter för våra kursdeltagare att få möjlighet att utforska så många aspekter av det sexuella som möjligt, utan förbud och hämningar. Läs gärna den respons vi fått från tidigare kursdeltagare, så blir det tydligt vad de tycker om nivån på kursen.

Om ni bestämmer er för att gå vår kurs, kommer att ni att förstå alltihop när ni väl är på plats, och då kommer all eventuell oro och ängslan försvinna. Tro mig.

Linje

Blir det gruppsex?
Nej, vi har inte gruppsex. Kursen handlar inte om att ha gruppsex, eller att ha en orgie. Det finns det jättefina klubbar för, om man vill uppleva det fullt ut.

Att ha sex i andras åsyn, eller se andra älska, kan vara väldigt sexigt och eggande, och till viss liten del finns detta moment med som en möjlighet i kursen, som en bieffekt av att vi på olika sätt utforskar sexualiteten i en grupp. Men det är som sagt inte huvudsyftet med kursen, så vill man dyka in i det fullt ut rekommenderar vi parklubbar och swingersklubbar, som är specifikt till för sådant.

Gudomlig Njutning är en kurs, en pedagogisk helg, och det innebär att det är många moment som vi ska hinna med. Det hindrar dock förstås inte att vi har det väldigt skönt och trevligt under tiden. Det är tvärtom själva meningen med kursen – att bejaka sexuell njutning. Och – varje par agerar individuellt under kursen, inom sin relation. Inga konstiga överraskningar, alltså. 🙂

Linje

Kan er kurs rädda vår trassliga relation?
Ja och nej – er trassliga relation kan ni bara rädda själva – om ni vill rädda den, och ni tycker att den är värd att räddas. Däremot kan vi tillhandahålla värdefulla verktyg för ert kärleksarbete.

En sådan kurs som vår kan dock vara till hjälp för er som har hamnat i en låsning, en inspiration till att hitta nya vägar till intimitet, lek och kärlek i relationen. Familjerådgivning kan säkert vara oerhört bra, men det lägger ofta fokus på problemen, medan vi gärna vill fokusera på lösningarna – det som skänker glädje, kärlek, samklang och intimitet i relationen.

Sex är oerhört starkt tabubelagt i vår kultur, och detta kan ofta i många relationer leda till betydligt större problem än vad som skulle behöva vara nödvändigt. Njutning är oerhört viktigt, och grundläggande för en människas välbefinnande, och gemensam njutning är ofta nyckeln till en kärleksfull relation.

Om ni fortfarande känner en gnista av kärlek för varandra, att det fortfarande finns hopp någonstans, så tror vi verkligen inte att ni är ett hopplöst fall. Om det känns värdefullt att försöka något helt nytt för att rädda relationen så kanske en helgkurs kan vara något för er.

Då har ni gett er själva och varandra en chans till, att ni försökt allt vad ni kan, och (i värsta fall) ändå inte lagt ner förrän det är helt hopplöst. Och i bästa fall så får ni en nytändning i relationen, med nya synvinklar och sätt att kommunicera, och nyerövrad kärlek och lust!

Sex och kärlek ska inte handla om krav, prestation och måsten – sex och kärlek måste för att fungera i längden primärt handla om intimitet, lek, glädje och njutning. Det är vår bestämda uppfattning.

Linje

Det är lite dyrt för oss som inte har så mycket pengar…
Priset är rätt så normalt i kursammanhang, kanske t.o.m. rätt lågt, med tanke på att vi har haft samma pris i flera år nu, samt att vi har satt ett maxtal på åtta par per kurs, så att det inte ska bli för mycket folk.

Vill man sänka priset måste man ha många fler deltagare. Men alla måste få så mycket tid och plats som de behöver.

Linje

Kan man gå en fortsättningskurs?
Ja, det kan man absolut! Vi har flera kurser som kan erbjuda väldigt olika utvecklingsvägar. Den första fortsättningskursen vi skapade är Livets Goda, som vi under flera år höll på vinslottet Chateau Garreau i den lilla staden Cadillac, i södra Bordeauxregionen, Frankrike, och som vi sedan hållit på ett annat vinslott längre söderut. Vi erbjuder också Gudomlig Extas, en riktigt spännande fortsättning på Gudomlig Njutning, i en kurslokal i Stockholm. Sedan några år tillbaka erbjuder vi också vår härliga Kärleksretreat på Skeppsudden, Sveriges vackraste kursgård, och så erbjuder vi också en helt ny kurs – Fri att Älska – på en yogaretreat i södra Frankrike.

Ett spännande alternativ kan vara att gå vår kurs TantraLila. Det är en kurs som vänder sig till både enskilda och par, och den kan definitivt erbjuda nya utmaningar och upplevelser som inspirerar och utvecklar. Om ni är nyfikna på BDSM så erbjuder vi också Kinky Passion, en kurs med en lekfull ingång till BDSM, kombinerat med tantra och dans.

Linje

Hur funkar boende om man inte kommer från Stockholm?
Vad gäller övernattning så får man ordna det själv. Vi rekommenderar dock gärna vägar till boende – läs mer på sidan Var? för att få tips om hotell och vandrarhem.

Linje

Bjuder ni på mat också?
Vi bjuder på mellanmål – kaffe & te, bröd, ost, nötter, frukt, choklad, juice och mycket annat smått och gott i pauserna. Övriga måltider (lunch, middag) får man stå för själv.

Det finns restauranger i kvarteren kring kurslokalen, och det finns ett hyggligt utrustat pentry i själva lokalen, så att man kan fixa sin egen mat om man vill köra riktigt lågbudget.

Linje

På vilket sätt hör sex och andlighet ihop?
Att frågan över huvud taget behöver ställas är förstås orsakat av många sekler av kyrkligt förtryck och kroppsfientlighet krönt med en massiv sexualskräck.

Men för att svara någorlunda kort och begripligt, så är vi själva helt övertygade om att kropp och själ verkligen inte står i motsats till varandra, utan att kärleksfullt sex och stark närvaro i mötet med en annan människa tvärtom kan vara en oerhört effektiv väg till själslig/andlig utveckling – både individuellt och relationsmässigt.

I alla djupa mystiska religiösa traditioner så är leken och kärleken det högsta, den mest avancerade formen av andlighet, och i många kulturer ser man kopplingen av sex och andlighet som fullkomligt självklar. Det finns en anledning till att det heter kärlek och älskogslek, inte kärplikt och älskogsarbete.

En av våra deviser är att skratt och lek är den effektivaste vägen till det djupaste allvaret.
Men detta berättar vi mer om på våra kurser… 🙂

Linje

Vilka är ni som håller i kursen?

Calle & Jennie Rehbinder

Vi heter Calle & Jennie Rehbinder, och du kan läsa mer på sidan Om oss.

Linje

Cirkus Eros - erotik för finsmakare

Annonser